Το Ευρωκοινοβούλιο προσφεύγει κατά της Κομισιόν και φον ντερ Λάιεν για τα 10,2 δισ. ευρώ προς τον Όρμπαν

Το Ευρωκοινοβούλιο προσφεύγει κατά της Κομισιόν και φον ντερ Λάιεν για τα 10,2 δισ. ευρώ προς τον Όρμπαν

«Βόμβα» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Κομισιόν για την πληρωμή των 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία, αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico.

Η απόφαση αυτή έρχεται αφού η επικεφαλής της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεμπλόκαρε τον περασμένο Δεκέμβριο αμφιλεγόμενα κονδύλια της ΕΕ για τη Βουδαπέστη, τα οποία είχαν παγώσει λόγω ανησυχιών για τη διαφθορά και το κράτος δικαίου. Η κίνηση αυτή έγινε πριν από μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής κατά την οποία ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλούσε να εκτροχιάσει την κοινή θέση της Ένωσης για την Ουκρανία.

Συντριπτική πλειοψηφία

Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών χθες το βράδυ για να αποφασίσει να μηνύσει την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ για την παραβίαση, όπως υποστηρίζει, της υποχρέωσής της να προστατεύει τα χρήματα των φορολογουμένων από την κατάχρηση.

Η απόφαση ελήφθη με 16 μέλη υπέρ, ένα κατά (από την άκρα δεξιά) και μηδέν αποχές. Σημειώνει ότι η πληρωμή τον περασμένο Δεκέμβριο επικρίθηκε ευρέως από τους ευρωβουλευτές, ακόμη και από αξιωματούχους της Επιτροπής, ως ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες υποχωρούσαν στον εκβιασμό του Όρμπαν.

Η υποστήριξη της αγωγής από όλες τις κομματικές γραμμές στέλνει σαφές μήνυμα στην Επιτροπή. Η ίδια η πολιτική ομάδα της φον ντερ Λάιεν, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υποστηρίζει την απόφαση, με τον επικεφαλής του Μάνφρεντ Βέμπερ (και τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τουσκ) να έχουν τονίσει τη σημασία της υπεράσπισης του κράτους δικαίου ενόψει των εκλογών της ΕΕ τον Ιούνιο.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε μια σοβαρή υπόθεση, καθώς η Επιτροπή αντιφάσκει με τον εαυτό της σχετικά με το αν η Ουγγαρία σέβεται το κράτος δικαίου», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Daniel Freund χθες το βράδυ. «Το Δικαστήριο της ΕΕ έχει πάντα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία των δικαστηρίων», προσέθεσε για να συμπληρώσει ότι πρόκειται για «σημάδι προς την πρόεδρο της Επιτροπής ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ανταλλαχθεί για συμφωνίες με τον Όρμπαν».

Ποια είναι η διαδικασία

Δεν υπάρχει ακόμη νομολογία σχετικά με το πόσα περιθώρια έχει η Επιτροπή όταν αποφασίζει αν θα παγώσει κεφάλαια βάσει του κανονισμού περί κοινών διατάξεων. Ωστόσο, οι δικαστές έχουν αποφανθεί σταθερά υπέρ της ανεξαρτησίας των δικαστηρίων και της διατήρησης των θεμελίων της ΕΕ.

Την Πέμπτη, οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων θα συναντηθούν στη Διάσκεψη των Προέδρων για να δώσουν το τελικό πράσινο φως στην πρόεδρο Ρομπέρτα Μέτσολα να προσφύγει κατά της Επιτροπής στο δικαστήριο πριν από την προθεσμία της 25ης Μαρτίου. Μαζί με τους ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, ο Μάνφρεντ Βέμπερ θα ψηφίσει υπέρ της κίνησης, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Politico.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Ερυθρά Θάλασσα: Πυραυλική επίθεση κατά του αμερικανικού πλοίου «Pinocchio»

Νεκρός στις ΗΠΑ πληροφοριοδότης στην υπόθεση της Boeing – Τι είχε καταγγείλει στο BBC το 2019

Το νέο αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε

Σωκράτης Φάµελλος στο Documento: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον νόµο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Έγκλημα Τέμπη: Κατέστρεψαν όλα τα στοιχεία, αγνόησαν το ξυλόλιο

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter