Βουλή: «Καμπανάκι» Στουρνάρα για νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Βουλή: «Καμπανάκι» Στουρνάρα για νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Παίρνοντας τη σκυτάλη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αυτοεπαινέθηκε για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες με ζημία -σύμφωνα με του ΚΕΠΕ- 40 δισ. Ευρώ για το δημόσιο, ο διοικητής της ΤτΕ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για το ενδεχόμενο να αντιστραφεί η πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία εν γένει, ο Γιάννης Στουρνάρας παρέθεσε τις παραμέτρους που συνιστούν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που δύναται να οδηγήσει σε «δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών».

«Το περιβάλλον που διαμορφώνεται από την παραμονή σε υψηλά βασικά επιτόκια και το συνακόλουθο κόστος χρηματοδότησης σε συνδυασμό με το μειωμένο ρυθμό αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας, το αυξημένο κόστος παραγωγής και το συμπιεσμένο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στη χρηματοοικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων» είπε και διαπίστωσε πως «κάτι τέτοιο θα έχει ενδεχομένως δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών».

Μάλιστα, σημείωσε για να θέσει εμμέσως τον πήχη πως «οι σημαντικές τράπεζες στοχεύουν σε περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων την προσεχή τριετία, προσεγγίζοντας ακόμα πιο πολύ τον ευρωπαϊκό μ.ο. που ανέρχεται σε 1,9% με στοιχεία Δεκεμβρίου του 2023».

Από εκεί και πέρα, έκρινε πως η αποεπένδυση του ΤΧΣ στα τραπεζικά ιδρύματα «αποδεικνύει ότι το τραπεζικό ελληνικό σύστημα επανήλθε στην κανονικότητα».

Διαβάστε επίσης: 

Βουλή: «Σωστή» για τον Χατζηδάκη η αποεπένδυση στις τράπεζες με 40 δισ. ζημία για το Δημόσιο

Πολάκης κατά Άδωνη για απογευματινά χειρουργεία και ΠΑΓΝΗ: «Σε διατεταγμένη υπηρεσία να ξεπουλήσεις τα πάντα»

Εγιναν… 41 τα ακίνητα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κασσελάκης: «Η Κρήτη θα πει ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική δημοκρατική ανατροπή» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter