Κολομβία: Από την 1η Οκτωβρίου η κατάπαυση πυρός

Κολομβία: Από την 1η Οκτωβρίου η κατάπαυση πυρός

Εκατό μέρες μακριά από εχθροπραξίες θα ζήσουν οι Κολομβιανοί από την επόμενη Κυριακή

Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), η τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει να δρα στην Κολομβία, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός, τη συμφωνία για την εφαρμογή της οποίας ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση, θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου ως την 9η Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος είχε ανακοινώσει αρχικά πως η συμφωνία αυτή θα ίσχυε ως τη 12η Ιανουαρίου και ότι κατόπιν θα παρατεινόταν, καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Η συμφωνία ανακοινώθηκε λίγο πριν ο πάπας Φραγκίσκος αρχίσει την πολυήμερη επίσκεψή του στην Κολομβία.

Όμως η συμφωνία η οποία συνήφθη στο Κίτο, στο πλαίσιο των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών της κυβέρνησης και του ELN, «λέει πως η αμοιβαία κατάπαυση του πυρός πρόκειται να τερματιστεί την Τρίτη 9η Ιανουαρίου 2018», τόνισε η οργάνωση σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Βάσει αυτής της συμφωνίας για την προσωρινή διακοπή των εχθροπραξιών, οι απαγωγές και οι επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών υποδομών θα σταματήσουν. Την τήρηση της εκεχειρίας θα επαληθεύει μια επιτροπή αποτελούμενη από αντιπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της κυβέρνησης, των ανταρτών και της καθολικής εκκλησίας.

Η προσεχής φάση των διαπραγματεύσεων, τις οποίες φιλοξενεί ο Ισημερινός στο Κίτο, θα αρχίσει την 23η Οκτωβρίου.

Ο ELN, που κατά τις αρχές διαθέτει 1.500 μαχητές, είναι η τελευταία οργάνωση ανταρτών η δράση της οποίας συνεχίζεται, μετά την υπογραφή τον Νοέμβριο, έπειτα από πολυετείς διαπραγματεύσεις, της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Σάντος και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Ο πόλεμος στην Κολομβία κρατάει μισό και πλέον αιώνα, και σε αυτόν ενεπλάκησαν κάπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών, ακροδεξιών παραστρατιωτικών—αυτές επισήμως διαλύθηκαν το 2006—ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας. Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, πάνω από 60.000 άλλοι εξαφανίστηκαν και 7,1 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter